PLEČNIKOVA NIT

PLEČNIKOVA NIT – razstava študentov modnega oblikovanja na Fakulteti za dizajn v galerijskem prostoru Feniks, zdaj imenovanem KAR=IN.


Mentorji: doc. Metod Črešnar, Almina Duraković mag.diz., Martina Šušteršič viš. pred., Lidija Rotar učiteljica veščin

Zunanji strokovni sodelavec: Peter Movrin MA CSM

Postavitev scenografije: Karin A. Košak


Karin A. Košak - nagovor ob otvoritvi


Stavbe s sporočilnostjo simbolov in okrasja nagovarjajo občudovalce Plečnikovega vizualnega razkošja, ki zavedno z besedo in sliko ali nezavedno pojmovno, vodijo iz zgodovinske antike, poznanja prostozidarstva in gradnje srednjeveških katedral, do funkcionalizma, rojenega za njegovega časa, ki pa mu je, s puristično prezenco, bil tuj in kot je sam Plečnik rekel: »Je ideja, vendar ni prišla od Boga.» Le Corbusier, ki je vedel za Plečnika, saj je nekaj slovenskih študentov spoznalo njegov pariški atelje, je za stanovskega kolego izjavil: »Vôtre bel et seul de Ljubljana. Vaš žlahtni, vendar osamljeni iz Ljubljane.«

Plečnik je bil zazrt v preteklost simbolne arhitekture, ki se kiti s stebrom, obeliskom, piramido, hiperbolo, parabolo, vendar ni gradil v klasičnem slogu, ampak univerzalnem, slogu, ki bi se v prihodnosti lahko prilagodil tudi drugačni vsebini. Njegov občutek za humanost arhitekture, za spomin, je arhaično povezan s sodobnim, kot tudi z grškim rekom: »Družba raste in napreduje, ko starci sadijo drevesa, o katerih vedo, da ne bodo več sedeli v njihovi senci.«

Stopnišča, stebri, rozete, svetloba, senca, kontemplativno vstopajo v mojstrovo arhitekturo in nas učijo modrosti, odstirajo lepoto pogledov, z vedno novim začudenjem nad vulkanskim izbruhom Plečnikove architecturae perennis, arhitekture večnosti.

KARIN A. KOŠAK

"Prostor designa in oblikovanja objektov KAR=IN je preplet ikon moderne klasike in odličnosti

slovenskega oblikovanja ter linije unikatnih pohištvenih elementov pod znamko DESIGN LINIJA KAR=IN, ki jih oblikuje Karin A. Košak s samosvojim izrazom med dekorativno historijo in redukcijo v ornamentu in obliki zdajšnjega časa. To je tudi vizija v oblikovanju interierov izbranim naročnikom."

OBIŠČITE NAS

Ponedeljek - petek: 11h - 18h

Sobote, nedelje in prazniki: /

Tavčarjeva ulica 3

1000 Ljubljana, SLOVENIA

e: info@kar-in.si

t: +386 (0)31 673 272

BREZPLAČNA DOSTAVA

Nakupujte brez skrbi, saj vam ob naročilu nad 50 EUR izdelke pripeljemo na dom.*

 

*Brezplačna dostava v radiusu 20km od galerije.

PIŠITE NAM!

GALERIJA KAR=IN © 2018  •  grafična podoba in oblikovanje: Nika Udovič • POGOJI POSLOVANJA