MEMPHIS Design


Itallijansko avantgardno skupino oblikovalcev MEMPHIS, je ustanovil arhitekt ETTORE SOTTSASS (1917-2007) v Milanu leta 1981. V 70-letih so radikalni italijanski oblikovalci kot Ettore Sottsass, Andrea Branzi, Alessandro Mendini in ostali člani, prav tako avantgardne italijanske oblikovalske skupine Alchimia, eksperimentirali z alternativnim in intelektualnim pristopom k oblikovanju.


Ettore Sottsass je l. 1980, meseca decembra, na svoj dom povabil oblikovalce: Michele de Lucchi, Marco Zanini, Aldo Cibic, Matteo Thun, Martine Bedin. Vso noč so poslušali Bob Dylana in njegovo pesem ˝Memphis Blues Again˝in ime Memphis, ki je hkrati tudi starodavno egipčansko mesto kulture in rojstni kraj v Ameriki Elvisa Presleya, so prevzeli za ime svoje oblikovalske skupine. Danes tej skupini, ki več ne obstaja, je pa pomemben del zgodovine oblikovanja, pripadajo mdr. Masanori Umeda, Michael Graves, Hans Hollein in Shiro Kuramata , Peter Shire, Nathaly du Pasquier in Peter Shire. Ko je popularnost tovrstnega pristopa k oblikovanju začela upadati, je Sottsass l. 1988 razpustil skupino, vendar je še danes cenjena kot internacionalni post modernizem.

Memphis design prepoznamo po posebnih materialih in vzorcih: les, laminati, močne barve in potiski, v ikonografiji preteklih slogov, kot art deco in Kitsch, z dodatki op in pop arta, gre za t.i "norčevanje“ iz "dobrega oblikovanja-good design".

Oba elementa na fotografijah, Flamingo in mizica Cairo, sta naprodaj v galeriji KAR=IN, cena je ugodna, ker sta razstavna eksponata.

KARIN A. KOŠAK

"Prostor designa in oblikovanja objektov KAR=IN je preplet ikon moderne klasike in odličnosti

slovenskega oblikovanja ter linije unikatnih pohištvenih elementov pod znamko DESIGN LINIJA KAR=IN, ki jih oblikuje Karin A. Košak s samosvojim izrazom med dekorativno historijo in redukcijo v ornamentu in obliki zdajšnjega časa. To je tudi vizija v oblikovanju interierov izbranim naročnikom."

OBIŠČITE NAS

Ponedeljek - petek: 11h - 18h

Sobote, nedelje in prazniki: /

Tavčarjeva ulica 3

1000 Ljubljana, SLOVENIA

e: info@kar-in.si

t: +386 (0)31 673 272

BREZPLAČNA DOSTAVA

Nakupujte brez skrbi, saj vam ob naročilu nad 50 EUR izdelke pripeljemo na dom.*

 

*Brezplačna dostava v radiusu 20km od galerije.

PIŠITE NAM!

GALERIJA KAR=IN © 2018  •  grafična podoba in oblikovanje: Nika Udovič • POGOJI POSLOVANJA